Meest gestelde vragen
1. Mijn loodaccu doet niets meer? Wat nu.
2. Hoe kan ik een loodaccu meten?
3. Wat zijn de beste boot accu's?
4. Hoe kan ik de accu van mijn notebook onderhouden?
5. Waar moet ik rekening mee houden bij brandmelders en rookmelders?
6. Wat zijn LiPo accu's?
7. Een fiets accu gebruiken in de winter?
Loodaccu doet niets meer. Wat nu?
Als een lege accu een aantal weken leeg blijft staan, betekent dit In veel gevallen het einde van de accu. Als je de lader aansluit zal er niet eens stroom gaan lopen. Je zou kunnen proberen om met een losse voeding spanning op de accu te zetten om dan toch stroom erdoor te "persen". Het is kan zijn dat je er 30V op moet zetten om maar 0,1A te laten lopen. Stel de stroom begrenzing van de voeding in op de maximale laadstroom en laat de accu zo een tijd staan. Met wat geluk zal na verloop van tijd toch stroom gaan lopen. De garantie dat het werkt kunnen we niet geven maar in sommige gevallen lukt het. De accu werkt wel weer maar hij is niet meer de oude en zal dat ook nooit meer worden. De capaciteit is veel tot heel veel minder geworden en de inwendige weerstand is veel hoger geworden. Als de accu voor zware belastingen gebruikt wordt is hij daar totaal ongeschikt voor geworden. Dit komt omdat je de grote loodsulfide kristallen lang niet weg kan krijgen. Overal waar deze kristallen nog zitten kan de plaat niet meer mee doen aan het chemische proces. Een kleiner werkzaam oppervlak van de platen betekent een lagere capaciteit en een lagere stroom. Een lood accu die te lang ongeladen heeft gestaan kan je eigenlijk direct wel weggooien. Dat komt doordat er te veel kleine kristallen zijn samengeklonterd tot grote niet meer afbreekbare kristallen. Een accu weg gooien doe je bij het chemisch afval!
Terug naar boven
Hoe kan ik een loodaccu meten ?
Je kunt met behulp van een multimeter, meten wat het voltage is van een loodaccu. Als de loodaccu volledig geladen is, geeft de multimeter altijd iets meer aan dan de 6 volt en 12 volt.
Je kunt echter niet met een multimeter het amperage van een loodaccu meten. Je kunt alleen het verbruik van een apparaat meten en hiermee berekenen hoe lang dit apparaat zou moeten werken met een bepaald type loodaccu.
Voorbeeld: Loodaccu 12 Volt, 17 Ampere
Multimeter op Ampere zetten en tussen de loodaccu en het apparaat plaatsen. Je meet nu wat het apparaat verbruikt aan ampere's.
Voorbeeld: een lamp van 12volt, 0.6 Ah
Deze lamp zal ongeveer 17 / 0.6 = 28.33 uur blijven branden aan deze loodaccu.
LETOP : SLUIT NOOIT DE MULTIMETER RECHTSTREEKS (ZONDER APPARAAT) AAN OP DE LOODACCU. DAT IS ERG ONGEZOND VOOR DE MULTIMETER
Terug naar boven
Wat zijn de beste boot accu's?

De beste accu's voor uw boot
Een veelgestelde vraag: wat zijn de beste boot accu's? Ook een vrij algemene vraag natuurlijk, want er zijn zo veel soorten accu's en boten. Wij kunnen u niet in deze blog een complete uitleg geven welke accu precies bij welke boot past. (Mocht u dat wel willen weten, bel ons even op). Wat wij wel kunnen is u een zo compleet mogelijk overzicht geven van alle mogelijkheden.
De verschillende soorten accu's
Veel boten beschikken over een startaccu, uiteraard om de boot mee te starten. Daarnaast beschikken boten over een of meerdere accu's om de boot van stroom te voorzien. Stroom die nodig is voor bijvoorbeeld verlichting, laptop, radio, koelkast enzovoorts.
De accu's die nodig zijn om de boot van stroom te voorzien zijn:
Welke startaccu’s zijn geschikt voor boten?
Optima Red is de krachtpatser onder startaccu's
Met de Optima red accu heeft u een echte krachtpatser. De Optima accu is een zogenaamde AGM spiraal accu en is ontworpen voor gegarandeerd vermogen. Spiral Cell Technologie verzekert maximaal startvermogen, ook bij extreme temperatuurverschillen van +40°C tot -40°C. De robuuste, lekvrije constructie is schok- en trillings-bestendig en zorgt voor onderhoudsvrij startvermogen. Een echte aanrader wat ons betreft. De Optima Red is echt ontworpen als start accu en is niet geschikt voor deep cycle toepassingen als elektrisch varen. Daarvoor raden we verder in het artikel accu's voor aan.
AGM accu's zijn van alle markten thuis
Ook AGM accu’s kunnen de piek stroom leveren die nodig is om een boot te starten. Ze zijn uitgerust met een hoog energievermogen. Bovendien zijn de accu’s volledig gesloten en kunnen ze ook op hun kant gemonteerd worden, zeker handig wanneer u weinig ruimte heeft. AGM accu's. zijn eigenlijk van alle markten thuis, waarin elke soort eigen unieke eigenschappen heeft. Uiteraard blijft het afhankelijk van uw boot welke accu het beste is.
Startaccu | AGM accu | RedTop Optima |
|
De cyclische levensduur van een AGM loodaccu is 3 keer zo lang dan een klassieke accu. |
Tot driemaal langere levensduur dan andere batterijen |
|
AGM loodaccu's zijn uitgerust met een hoog energievermogen |
Hogere energie in de eerste 1, 2, 5 en 10 seconden van het startproces dan vergelijkbare conventionele loodbatterijen met dezelfde capaciteit |
|
Levert uitstekende prestaties, maar leveren een minder hoge stroom dan gel-accu’s en optima* |
Constante prestatiekwaliteit houdt uw batterij ook tijdens ontladen op hetzelfde niveau draaiende |
|
AGM-accu’s zijn bestand tegen hoge en lage temperaturen, hebben weinig zelfontlading en blijven lang bruikbaar |
Ideaal voor seizoensgebruik; volledig opgeladen kan hij ongebruikt 12 maanden op kamertemperatuur (of lager) worden opgeborgen en toch een voertuig starten |
|
Robuuste trillingsbestendige behuizing* |
15 keer meer trilvast dan andere batterijen |
|
Lek- en onderhoudsvrij; kunnen in elke stand gemonteerd worden, in elk geval tot een hoek van 45 graden |
Lek- en onderhoudsvrij met volledige montagevrijheid; kan in vrijwel elke positie worden ingebouwd |
* afhankelijk van type accu
Heeft u een start accu in uw boot? Dan heeft u een deep cycle accu nodig voor langdurig stroom
Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, moet de boot ook worden voorzien van stroom. De accu's die hier onder andere voor gebruikt worden zijn semi tractie, deep cycle accu's, deep cycle gel accu's en Optima accu's, YellowTop en BlueTop. Wij hebben een zeer uitgebreid assortiment in deep cycle accu's en gel accu's.
Uren lang stroom met een deep cycle accu
Deze cyclische AGM accu's zijn speciaal ontworpen om vele malen te laden en te ontladen. Het zijn de 6 tot 12 volt accu's. Tevens hebben deze AGM accu's vergeleken met andere accu's een langere levensduur en zijn ze bestand tegen schokken en trillingen. Zo geniet iedereen van uren lang stroom. Deze accu's worden toegepast bij bijvoorbeeld de boegschroef.
Elektrisch varen met de beste heavy duty accu's
Voor toepassingen waarin grotere semi-tractie accu's worden toegepast, bijvoorbeeld hybride of elektrisch varen, zijn de zwaar cyclische accu's een zeer goede oplossing. Deze accu's zijn speciaal ontworpen voor deze toepassingen en kunnen regelmatig diep ontladen worden. Het zijn gesloten, onderhoudsvrije accu's met een robuuste, trillingsbestendige behuizing.
Speciaal voor extreem cyclisch gebruik
Extreem cyclische AGM accu's kunnen in vergelijking tot andere accu's met deze behuizing 20% tot 30% meer cycli halen. Deze accu garandeert tot 700 cycli. Deze accu's kunnen vele malen intensief ontladen en opgeladen worden.
Betere weerstand met gel accu's
Gel accu's zijn beter bestand tegen trillingen dan een gewone AGM accu. Daarnaast is de gel accu beter bestand tegen vaak ontladen en opladen. Dat maakt deze accu ideaal om toe te passen op uw boot of voor maritiem gebruik.
Optima YellowTop voor ultra snelle respons
De Optima YellowTop is uitzonderlijk goed bestand tegen diepe ontladingen. De accu is bestand tegen veelvuldig ontladen en laden en is ontworpen voor ultra snelle respons onder extreme omstandigheden. Een zeer lage interne weerstand, 99,99% zuiver lood en de hoge kwaliteit componenten zorgen voor extreem hoge startkrachten en superieure reactie. Door de zeer lage zelfontlading is deze accu uitzonderlijk geschikt voor seizoensgebonden toepassingen, zoals bij boten. De Optima kan 3 tot 5 keer langer mee gaan dan een standaard accu met vlakke loodplaten bij gebruik in dezelfde toepassing. Hij kan onder elke hoek gemonteerd worden, zelfs ondersteboven (180 graden).
Optima BlueTop zijn krachtige scheepvaart accu's
Of het nu gaat om een motorjacht, zeiljacht, of speedboot de Optima BlueTop garandeert langere ontlaadtijden, korte laadtijden, en kan 3 tot 5 keer langer mee gaan dan een standaard accu met vlakke loodplaten bij gebruik in dezelfde toepassing. De batterij is 100 % lekvrij en bijzonder hittebestendig. Ook kan hij langer worden opgeslagen en is hij vijftien keer minder gevoelig voor trillingen. De Optima BlueTop is tot wel 70% beter bestand tegen vibraties en trillingen dan standaard accu’s. De accu heeft een zeer hoog startvermogen, bestand tegen diepe ontladingen. Hij kan onder elke hoek gemonteerd worden, zelfs ondersteboven (180 graden). Meer hoeft er eigenlijk niet gezegd de worden. Een echte krachtpatser.
Heeft u een boot accu nodig? Of moet u uw accu vervangen?
U heeft nu een beeld gekregen welke accu's speciaal geschikt zijn voor boten. Het is afhankelijk van het type boot en de soort toepassing, welke accu uw nodig heeft. Heeft u een boot accu nodig? Laat u vrijblijvend adviseren door een van onze specialisten. Ook als u uw accu moet vervangen adviseren wij u graag. Wij zien vaak dat er onjuiste accu's worden gebruikt of dat de accu onjuist wordt onderhouden, dit schaadt de levensduur. Zonde! Wij helpen u graag! Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Terug naar boven
Hoe kan ik de accu van mijn notebook onderhouden?
U hoeft slechts een paar voorzorgsmaatregelen te treffen om de accu van uw notebook te onderhouden. De maatregelen die u kunt treffen hebben betrekking op de gebruiksduur van de accu en de levensduur van de accu. De gebruiksduur heeft betrekking op de tijd dat u met een enkele volledig opgeladen accu kunt werken. De levensduur van de accu is de tijd die een accu werkt voordat deze kan worden weggegooid. Bovendien kunt u door een tweede accu aan te schaffen, uw mobiliteit vergroten en de gebruiksduur verdubbelen. Voor sommige modellen zijn ook accu's met een grotere capaciteit verkrijgbaar, deze hebben een langere gebruiksduur.
De gebruiksduur verlengen:
Sommige apparaten gebruiken veel spanning, zoals:
- De processor (CPU)
- Het LCD-paneel
- De vaste schijf en de optische schijf (bijvoorbeeld een dvd-brander)
- De videochipset (bij hoogwaardige notebooks)
Om de gebruiksduur van de accu te verlengen, kunt u het beste het energieverbruik van deze apparaten verminderen. Bij nieuwe modellen notebooks is dit verbruik vaak al automatisch ingesteld. Bij hoogwaardige videochips worden bijvoorbeeld de functionaliteit en snelheid verminderd wanneer deze niet worden gebruikt. Dit geldt ook voor de meeste processors. Sommige voorzorgsmaatregelen moeten handmatig worden ingesteld:
- Stel de helderheid van uw scherm zo laag mogelijk, maar nog steeds comfortabel in.
- Gebruik tijdens het werken op accuspanning zo weinig mogelijk cd's en dvd's.
- Voer als het notebook van accuspanning wordt voorzien geen zware taken uit (zoals spelletjes en het bewerken van video's).
- Gebruik in Windows het juiste energiebeheerschema.
- Schakel apparaten die u niet gebruikt, zoals een draadloos LAN-netwerk of Bluetooth, uit.
- Wanneer uw systeem is uitgerust met een ECO-toets, schakelt u de stand ECO in.
De levensduur van de accu verlengen
Om slijtage van de accu te verminderen, kunt u een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen.
- Laad uw accu altijd volledig op (100%).
- Laad voordat u een nieuwe accu gebruikt, deze eerst helemaal op. Ontlaad de accu en laad de accu dan nogmaals volledig op.
- Voorkom oververhitting.
- Gebruik zo vaak mogelijk de wisselstroomadapter.
Door de bovenstaande voorzorgsmaatregelen wordt niet alleen de levensduur van de accu verlengd, maar hoeft de accu ook minder vaak te worden opgeladen.
Accu volledig ontladen
Uw systeem schakelt in de stand stand-by of in de sluimerstand als de accuspanning onder een bepaald peil komt. Op deze manier wordt voorkomen dat er gegevens verloren gaan. Maar om uw accu volledig te kunnen ontladen, moet u deze instellingen uitschakelen. Dit doet u door uw systeem opnieuw op te starten en de BIOS Setup te openen. Laat het systeem ingeschakeld in de BIOS Setup tot het wordt uitgeschakeld. De accu is nu volledig ontladen. Sommige systemen beschikken over de BIOS-optie "Calibrate battery" of "Refresh battery". U kunt deze optie gebruiken om uw accu volledig te ontladen. Wanneer uw systeem een NiMH-accu gebruikt, dient u de accu regelmatig op te laden, te ontladen en opnieuw op te laden. Bij een Li-Ion-accu zijn deze handelingen minder vaak nodig, maar worden aangeraden wanneer u merkt dat de gebruiksduur van de accu afneemt.
Terug naar boven
Waar moet ik rekening houden bij brandmelders en rookmelders?
Alle rookmelders gebruiken batterijen. Al zijn er ook rookmelders die werken op het lichtnet. Maar let op: ook als de rookmelder op het lichtnet is aangesloten, bevindt zich hierin een 9 volt batterij als noodstroomvoorziening.
Een batterij gaat ongeveer een jaar mee. Gelukkig zijn alle rookmelders voorzien van een 'batterij leeg signalering'. Tegen de tijd dat de batterij leeg is laat de melder elke minuut een hard piepsignaal horen. Hij doet dat minimaal dertig dagen achter elkaar, zodat u ook na een vakantie (als u niet langer dan dertig dagen weg bent) nog merkt dat de batterij leeg is. Bij rookmelders die niet op het lichtnet zijn aangesloten, zal het signaal dat de batterij bijna leeg is na enige tijd ophouden, omdat de batterij niet meer voldoende kracht heeft. Op dat moment bent u dus niet meer beschermd! Wacht dus niet tot het zover is, en vervang de batterij bij het eerste signaal. Probeer bij de aanschaf van de batterijen niet om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, want dan bezuinigt u op uw veiligheid. Koop alkaline-batterijen van een gerenommeerd merk. Onze ervaring is dat goedkope merkloze batterijen het veel minder lang volhouden. Goedkoop is dan dus duurkoop.
Houdt de rookmelder verder schoon door er af en toe met de stofzuiger langs te gaan.
Testen
Probeer met de testknop regelmatig of de rookmelder het nog goed doet. De fabrikant adviseert om dat elke week te doen.
Terug naar boven
Wat zijn LiPo accu's?
Lithium Polymeer accu's
Lipo staat voor Lithium Polymeer en het grote voordeel t.o.v. NiCad en NiMH is het lagere gewicht en de grotere capaciteit van de cellen. Doormiddel van het serieel en/of parallel schakelen is het mogelijk een accupack te maken welke geschikt is voor diverse toepassingen.
Een enkele lipo cel heeft een nominale spanning van 3.7 V. De capaciteit van de cel is afhankelijk van welk type en merk lipo het betreft, maar dit varieert grofweg tussen de 300 mAh en 8000 (!) mAh.
Een lipo pack wordt aangeduidt door het aantal serieel en/of parallel geschakelde cellen te vermelden. Zo is de benaming voor een pack wat bestaat uit 3 serieel geschakelde, en 2 parallel geschakelde cellen een 3s2p-pack. Ervanuitgaande dat dit cellen betreft met een capaciteit van 2200mAh betekent het dat we hier een pack van 11.1V (3 x 3.7) hebben, met een capaciteit van 4400mAh (2 x 2200mAh). (Let op dat het aantal cellen dat nodig is om een 3s2p accu te maken (3x2)= 6 is!)
Laden en ontladen van lipo cellen
Lipo-cellen zijn vergeleken met NiCad en NiMH cellen veel kritischer bij het laden en ontladen. Er zijn twee dingen waar je absoluut rekening mee moet houden bij het laden en ontladen en dat is de maximale ontlaadspanning en maximale laadspanning. Een lipo-cel heeft, wanneer deze helemaal vol is, een spanning van 4.2 Volt en het is belangrijk ervoor te zorgen dat de spanning nooit hoger wordt dan deze 4.2 V !
Aan de andere kant is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de spanning van een cel onbelast nooit lager wordt dan 3.0V. Belast moet je ervoor zorgen dat de spanning van een enkele cel nooit onder de 2.5V komt. Gebeurt dit wel dan is de kans groot dat de cellen beschadigd raken, of zelfs spontaan in brand vliegen!
Qua apparatuur moeten lipo-cellen met speciale laders worden geladen, en het is dus niet mogelijk dit met een reguliere NiCad/NiMH lader te doen.
Qua maximale laad- en ontlaadstroom is het van belang de voorschriften van de fabrikant aan te houden. Dit wordt aangeduidt met de eenheid C, waarmee wordt bedoelt de stroom die een volledig geladen cel in één uur ontlaad, oftewel de capaciteit van de cel, maar dan uitgedrukt in mA.
Als je een lipo-cel parallel met een andere gelijke cel schakelt, betekent dat dat je de ontlaadstroom bij elkaar mag optellen. Een 2s2p pack, waarvan een afzonderlijke cel een maximale ontlaadstroom van bijv. 8C heeft, mag dus met maximaal 16C worden belast.
Tot slot is het belangrijk nooit je lipo accu's onbeheerd te laden, aangezien er altijd (ongeacht het altijd opvolgen van de voorschriften) de kans bestaat dat er met het laden iets fout gaat, en je pack vlam vat. Het zou jammer zijn als hierdoor je huis afbrand, of erger er slachtoffers vallen!
Liposafe
De meeste nieuwe regelaars bieden vaak wel ondersteuning voor lipo-cellen maar indien dit niet het geval is, en om er toch tijdens het gebruik zeker van te zijn dat de spanning van de lipo-cellen niet onder de 3V per cel komt, is het aan te raden gebruik te maken van een Lipo-Safe. Deze worden bij verschillende winkels aangeboden, maar is met enige kennis ook prima zelf te maken.
De fietsaccu in de winter
Natuurlijk is dit het eerste wat je zou moeten doen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je accu voor het beste bewaaradvies.
- Bewaar de accu van je e-bike altijd op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Berg de accu van je elektrische fiets niet leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je diepontlading.
- Een fietsaccu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad je accu dan minimaal één keer per maand op. Denk eraan dat de accu door zelfontlading langzaam leeg loopt.
- De capaciteit van een accu neemt af bij lage temperaturen. Het opladen van fietsaccu kun je dan ook het best binnenshuis doen, of in ieder geval in een ruimte die op kamertemperatuur is. Wij adviseren om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens het opladen. Laad de accu daarom liefst niet ’s nachts op. Zodra de accu opgeladen is, kan hij uit de lader gehaald worden. Let op! Sommige acculaders ontladen en laden de accu automatisch. Deze fietsaccu’s moet je in de lader bewaren om de lader zijn werk te kunnen laten doen. Of je een automatische acculader hebt, kun je nalezen in de gebruiksaanwijzing van je accu.
- De actieradius van een accu voor een elektrische fiets kan bij lage temperaturen tot een kwart afnemen. Anders gezegd: in de winter haal je minder kilometers uit je accu dan in de zomer. Dit verschil kan oplopen tot 25 procent. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Ook in de winter. Tussen de koude en barre winterdagen door, zijn er altijd wel een paar mooie dagen waarop je naar buiten kunt om een (kort) fietstochtje te maken op je elektrische fiets. Zorg er wel voor dat de accu op kamertemperatuur is als je gaat fietsen.
- Staat je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station, en heb je een afneembare accu? Neem hem dan mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn speciale, thermische, draaghoezen beschikbaar waarin je de accu van je e-bike kunt bewaren. In de winter houdt zo’n hoes de accu langer op temperatuur en in de zomer houdt de hoes de accu wat koeler. Heb je geen afneembare accu en zit hij vast in het frame van je fiets? Probeer je fiets dan ergens binnen te stallen. Lukt dit niet, houd er dan rekening mee dat bij vrieskou de capaciteit van je accu afneemt. Gemiddeld is de afname 25%.
- Haal Altijd je display van je fiets. Deze kan kapot vriezen. Ook is het display tegenwoordig regelmatig het doelwit voor dieven.
- Na je fietstocht moet je je accu opladen. Leg je accu daarvoor eerst minimaal een half uur in een ruimte die op kamertemperatuur is, zodat de accu kan opwarmen. Daarna kun je de fietsaccu veilig op de lader doen. Een accu die van buiten (koude) afkomt en naar een warmere plek gaat heeft kant op condensvorming en dus bij direct gebruikt kans op kortsluiting.
Terug naar boven